Сайт на 4а клас - ОУ" Любен Каравелов" Ямбол 2008/2009 година

 
Сайт на 4а клас - ОУ" Любен Каравелов" Ямбол 2008/2009 година

 
Рейтинг: 3.00
(137)
Добре дошли при нас!
Ето ни и нас!
Забавления за момичета
Видео
Специално за теб!
ЗВЕЗДИ
Написано от нас
Забавления за момчета
Картички
Вицове
Помощ от приятел/учителят подсказва/
Любопитно и интересно
10-те най!
За родители
Фото Галерия
Много полезно!!!
Нашите празници
Aх, морето!


НОВИНКИ 5 клас Моята България Вижте това!

10-те най! / По света

25 Август 08, 21:30 / Автор: http://www.mysticolors.com
10-те най-странни плода в света
Десетте най-странни плода в света

Има много малко хора, които да не обичат да си похапват плодове. Сега, в горещото лято, всеки с удоволствие хапва изстудена диня или пъпеш, а почитателите на костилковите плодове имат голям избор измежду праскови, кайсии, нектарини, сливи и още много вкусни природни дарове. През студените месеци консумираме цитруси, отгледани в топлите тропически страни - банани, портокали, мандарини, киви, ананас и още, и още... Но колко от вас са похапвали тамаринд, саподила, гуава или сантол? unsure.gif За първи път ги чувате? Е, значи това е моментът да се 'запознаете' с едни от най-странните плодове на земята:


1. Тамаринд

Тамаринд (на латински Tamarindus indica от арабското تمر هندي, "индийска фурма") е тропическо вечнозелено дърво, от чиито плодове се правят слабителни лекарства и чиято дървесина се употребява за направата на мебели, а в Азия и Латинска Америка се използва като подправка. Дългата около 12 см шушулка съдържа малки семенца и кисело-сладко месо, което, след като се изсуши, става изключително кисело. Концентратът от тамаринд е много популярен в кухната на Средния Изток и в Източна Индия, както лимоновият сок е популярен в западните кухни.







2. Гуанабана

Тропическото дърво с едри сочни кисели плодове гуанабана (Guanábana; на английски е известно като soursop, а на португалски - graviola), е широколистно вечнозелено дърво с родина Мексико, Централна Америка, Карибите и северната част на Южна Африка. Днес то расте също така и в някои зони на Югоизточна Азия.

Гуанабаната е зелен плод с груба външна обвивка. Плодовете могат да достигнат значителни размери, дори до размер на волейболна топка. Под грубата обвивка плодът е бял и мек, с много семена, всяко от които е приблизително с размер на хубава череша. Този бял плод може да се консумира суров като вкусът му смътно напомня този на ягода. Гуанабаната е много сладка, затова от нея се правят предимно различни сокове.







3.Гуава

Гуава (Guava) е тропически плод със съблазнителен аромат, чиято родина е Мексико, Централна и Южна Америка, а също и част от Карибите и Северна Африка. Но днес то вече е разселено по всички тропически области, а свен това лесно се отглежда като стайно растение и може да стане атракцията на дома ни. Гуавата е сладка и ароматна, с ярко розово месо, а някои видове са с бяло, жълто или червено месо.

Израства като малък храст с красиви едри листа или като високо дърво, достигащо до 3-6 метра височина и ако условията са добри, цъфти почти цяла година. Цветчетата са бели, с множество тичинки, силно ароматни. Плодовете се образуват само на едногодишните клончета, затова гуавата не се подкастря, а само се подкъсяват прекалено дългите увиснали клонки.

Изключително богата е на витамини: С, провитамин А, витамини от групата В; пектин, желязо, калций и фосфор. Консумира се предимно в сурово състояние. Може да се яде като ябълка, но най-добре е първо да се обели. Нарязана на парченца се използва за приготвяне на плодови салати и в ястия от извара.







4.Сизигум

Сизигумът (Syzygium jambos, синоними Eugenia jambos, Jambosa jambos) е дървесен вид с родина Югоизточна Азия и Източна Индия, известен и под имената Chom pu или Chom-phu, Rose apple, Malay apple, Malabar plum, Jambu, Champakka и Pomarrosa. Сизигумът достига до височина от 8-10 метра. Листата му са зелени, плътни продълговати и лъскави, до 20 см дълги и 2-4 см широки. Цветовете на сизигума са събрани под формата на чадърче на върха на клоните и са бели или бледорозови. Плодът е със закръглена крушовидна форма, жълт на цвят, а някои видове са червени или зелени. В тропическите страни се отглежда и се цени като плодно дърво.







5.Сантол

Сантолът (Sandoricum koetjape, синоними S. indicum и S. nervosum) е тропически плод, растящ в Югоизточна Азия. Дървото и неговите плодове имат още няколко често употребявани имена: gratawn (กระท้อน) в Тайланд, donka в Шри Ланка, wild mangosteen в Англия и faux mangoustanier във Франция.

Сантолът е вечнозелено бързорастящо дърво с височина от 15 до 45 метра с продълговати листа с дължина 15-30 сантиметра. Цветовете на сантола са розови или жълто-зелени, а плодът е сферичен и с много плътна кадифена кожица. Отвътре плодът е бял или леко жълт, много сочен и сладък. От него се правят много желета, мармалади и сладка, а също и алкохолни напитки, а листата и кората на дървото се използват в медицината.







6.Саподила или дървесен картоф

Саподила или дървесен картоф (Sapodilla или Manilkara zapota) е дългогодишно вечнозелено дърво с произход тропическите области на Южна Америка и по-конкретно Мексико и Филипините. На височина това влаголюбиво растение достига до 18-30 метра. Плодовете му са големи, кълбовидни и безкостилкови, достигащи в диаметър до 4-8 сантиметра. Много приличат на идеално гладки картофи и съдържат от 2 до 10 семена във всеки плод. Вътрешната месеста част на саподилата варира от бледожълта до земнокафява зърнеста структура с вкус, близък до този на добре узряла круша.

През II век маите изобретили дъвкателна смес. От сгъстения сок на дървото те приготвяли твърда лепкава субстанция, наречена "чикъл", и я дъвчели непрекъснато.







7.Салак или змийски плод

Салак (Salak или Salacca zalacca, синоним Calamus zalacca) е вид палмово дърво с родина Индонезия и Малайзия. Плодът на салаката расте на гроздове и е известен и под името змийски плод (snake fruit) заради кафявата обвивка с релефа на змийска кожа. Плодът прилича на голяма глава чесън с кафява обвивка, която се бели лесно и разкрива три скилидки (2 малки и 1 голяма с изключително твърда костилка) с освежаващ и нетипичен за родните плодове вкус.







8.Анона, сирсак или захарна ябълка

Аноната (Annona squamosa) е американско тропическо дърво познато още като захарна ябълка (Sugar-apple), Sweetsop или Sirsak. Захарната ябълка е зелен, пъпчив плод наподобяващ връзка от миниатюрни банани. Кората му е дебела и бяла отвътре, криеща десетки сочни скилидки във вътрешността, които са с вкус на сладко мляко и имат по една костилка.







9.Грозния плод


Грозният плод (Ugli fruit) e цитрусов плод, кръстоска между грейпфрут и мандарина. Бил е открит да расте в Ямайка, където и досега е основното му разпространение. Получава името си заради неприятната на външен вид груба, сбръчкана, зеленикаво-жълта кожа, под която се намира оранжевия мек цитрусов плод. Светлозелените петна по повърхността стават оранжеви когато плодът узрее напълно. Грозникът е по-малък от грейпфрут и има няколко семена във вътрешността си. Този плод е сезонен - може да се намери от декември до април.







10.Лангсат

Лангсат (Langsat или Longkong, Duku, Kokosan) е плодно дърво от семейство Meliaceae. Родината му е Малайзия, но също така се култивира в Индонезия, Филипините, Тайланд, Виетнам, Южна Индия и Хавайските острови. Дървото достига от 8 до 16 метра, а плодовете му имат приятен аромат и леко горчив вкус. Изсушената външна обвивка на плода при запалване отделя ароматен дим, който прогонва хапещите насекоми, а отвара от изсушени кори на дървото се приемат при малария или дизентерия.






 



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1015