Сайт на 4а клас - ОУ" Любен Каравелов" Ямбол 2008/2009 година

 
Сайт на 4а клас - ОУ" Любен Каравелов" Ямбол 2008/2009 година

 
Рейтинг: 3.00
(137)
Добре дошли при нас!
Ето ни и нас!
Забавления за момичета
Видео
Специално за теб!
ЗВЕЗДИ
Написано от нас
Забавления за момчета
Картички
Вицове
Помощ от приятел/учителят подсказва/
Любопитно и интересно
10-те най!
За родители
Фото Галерия
Много полезно!!!
Нашите празници
Aх, морето!


НОВИНКИ 5 клас Моята България Вижте това!

Любопитно и интересно / Животните

19 Декември 08, 12:55 / Автор: /funnyscience.hit.bg
Щраус
Щраус
Тъй като е много тежък -най-голямата птица в света, той не може да лети! При щрауса всичко е огромно, както сочат размерите му: височина 2,40 м и маса приблизител- но 150 кг. Видимата част на очите му е два пъти по-голяма от тази при човека. Масата на едно яйце на тази гигантска птица е равна на 20 кокоши яйца или на 4500 яйца на най-малките колибри! Черупката достига дебелина 2 мм. Що се отпася до гнездото му, то това е трапчинка, издълбана в земята, дълбока 30 см и широка 1 - 3 м. Щраусът обитава предимно африканските саванн, но вече рядко се среща там, с изключение на областта Сахел, в Северен Камерун и източните и югоизточните части на Африка. От тридесет и пет години е напълно изчезнал в Сирия и Арабския полуостров, също и в Северна Африка, след като е бил безогледно избиван от недобросъвестни ловци.Карата са му дали прякор "щраус-камила", без съмнение заради ръста му, начина му на живот, външния му вид и силуета му.
От края на миналия век щраусът е отглеждан полу на свобода в обширни оградени плащи и периодично са взимали от него пера, които използували за изработването на разнообразии предмети.
Тъй като стомахът му мели всичко, щраусът поглъща всичко и каквото и да е. Ако това се потвърждава от заловените (затворени в клетка) животни, които поглъщат каквото намерят (копчета, бурми, панти, пръстени и др.), то не се отнася до дивите птици, чийто начин на хранене е разнообразен, но в действителност не е чудноват. Щраусът къса листа от храстите и дърветата, улавя насекоми, малки гризачи и събира зърна. Поглъща и много чакъл, който улеснява надробяването на храната му. Социалният живот на щрауса е сложен. С изключение на размножителния период (септември -октомври В югозападната част на Африка) той живее на стада с различна численост. Мъжките са полигамни или моногамни. В първия случай те образуват семейство с две или с три женски; във втория -те живеят само с една женска.
Дължина на тялото 2 м. Височина 1,80 и повече от 2 м. Маса 70
-150 кг. Мътене 42 дни.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1088