Сайт на 4а клас - ОУ" Любен Каравелов" Ямбол 2008/2009 година

 
Сайт на 4а клас - ОУ" Любен Каравелов" Ямбол 2008/2009 година

 
Рейтинг: 3.00
(137)
Добре дошли при нас!
Ето ни и нас!
Забавления за момичета
Видео
Специално за теб!
ЗВЕЗДИ
Написано от нас
Забавления за момчета
Картички
Вицове
Помощ от приятел/учителят подсказва/
Любопитно и интересно
10-те най!
За родители
Фото Галерия
Много полезно!!!
Нашите празници
Aх, морето!


НОВИНКИ 5 клас Моята България Вижте това!

Любопитно и интересно / Животните

11 Януари 09, 15:40
5 животни, които побеляват през зимата

Представете си за миг, че вие сте Сибирски тигър. Цветовете на окраската ви са вашата перфектна маскировка, но при смяна на сезона това би работило срещу вас. Това ще пречи на вашата сигурност, ще пречи на вашите навици на живот, ще пречи при лов. Има полярни животни които са решили този проблем – те сменят цвета на козината си според сезона – зимата косъма им побелява, докато през лятото респективно побелява. Ето това е кратко представяне на пет такива животни имащи уникалната способност да сменят цвета на козината си според сезона.

  • Полярна лисица

Започва да сменя своята козина през септември със започването на зимата, постепенно кафявата козина изсветлява , докато придобие снежно бял цвят за да бъде перфектната „маскировка” през дългите зимни месеци. Когато лятото наближи козината започва да потъмнява. 
Още за полярната лисица ТУК

  • Полярен заек

Точно както арктическата лисица – полярният заек сменя козината си. Бързината му, добрия му слух и снежнобялата козина – са основните му защитни средства от хищниците. Бялата окраска го превръща е едно прекрасно сладко зайче. През летните месеци козината отново придобива характерния  кафяв при някои видове до черен отенък.


  • Бяла яребица

Бялата яребица или скалната бяла яребица, както е известна в Северна Америка, е популярната птица обект на често ловуване. Тя е способна да смени цветовете на перата си от кафяво до бяло, с изключение на опашката, която запазва първоначалните си „летни” цветове. По този начин яребицата се слива със скалите или със снега в който се е притаила, избягвайки голите дървета, където би могла лесно да бъде забелязана през зимата.

  • Полярен елен

По принцип, козината на полярния елен е смесица между кафяво и бяло ( светлосиво), но тя никога не избелява напълно или потъмнява респективно. През лятото преобладават кафявитете нюанси, но около врата си полярния елен запазва мръсно белите шарки в своята козина. Докато през зимата преобадават белите нюанси – но кафявото никога не изчезва напълно. Разликите в цветовете и степента на промяната им до голяма степен са обусловени от региона и местообиталището на елена.

  • Хермелин

Хермелинът, известен още като невестулката с къса опашка, е най- малкият член на семейството на невестулките. Хермелините са нощни животни (въпреки че понякога излизат през деня), сега могат да се срещнат в Арктическите райони на Азия, Европа и Северна Америка. Също като описаните по - горе видове те сменят през зимата своята козина до
снежнобяло.Хермелин (mustela erminea) е така наречената полярна невестулка.Обитава Северните части на Европа, Азия и Америка. Отличава се от невестулката(mustela nivalis) по големината и по черния връх на опашката.Казват, че се среща макар и рядко в Южна Европа ,по високите планински части.Зимата си сменя цвета от кафяв на бял и само черния връх на опашката остава непроменен
Още за хермелина ТУК


http://www.zoomania.org

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0845